• 19mrt
  Categorie: Klassiek scheermes Reacties uitgeschakeld voor Het klassieke scheermes

  De safety razor of krabbertje is bezig met een revival. Veel mannen scheren zich het liefst met dit scheermes. Hierdoor zijn er ook veel vragen over de diverse type klassieke scheermessen.

  Merkur

  De meest bekende merken komen uit Duitsland en UK, zoals:

  • Merkur
  • Mühle
  • Edwin Jagger

  Daarnaast zijn Parker en Feather bekende merken. Parker is Indiaas en Feather komt uit Japan.

  Edwin Jagger

  Mühle STYLO

  De meeste scheermessen zijn gemaakt van chroom of verchroomd metaal. Edwin Jagger heeft ook een groot aanbod van vergulde scheermessen. Je kan alleen zogenaamde double edge scheermesjes in de krabbertjes doen. Gelukkig hebben de fabrikanten een standaard afgesproken. Hierdoor is er één standaard afmeting voor de gangbare krabbertjes en scheermesjes. Bekende fabrikanten voor DE-scheermesjes zijn o.a. Derby, Merkur en Feather.

  Elk scheermes bestaat uit een handvat en een scheerkop. In veel gevallen kan je het handvat van de scheerkop eraf schroeven. Hierdoor komt de scheerkop los en kan je het losse DE-scheermesje erin leggen. De Merkur Vision heeft een scheerkop die als een laadklep open gaat. Door middel van een draaiknop in het handvat gaan de twee helften van de scheerkop open. Hier kan je dan het losse scheermesje in leggen en vervolgens de laadklep weer sluiten. Zeer geavanceerd en gemakkelijk. Wel prijzig en onderhoudsgevoelig. Zeepresten kunnen dit mechanisme laten blokkeren. Dus na het scheren het scheermes goed schoonspoelen.

  De scheerkop van de Merkur Vision

  Bij enkele krabbertjes van Merkur, zoals de Vision, Progress en Futur kan je ook de hoek van het scheermesje instellen. Hierdoor kan je het scheermes afstemmen op je persoonlijke scheertechniek. Een goed klassiek scheermes heeft een zware scheerkop. Hierdoor ligt het scheermes lekker in de hand en door het gewicht doet het scheermes zijn werk, namelijk: scheren.

  Er zijn twee type scheerkoppen:

  • met gesloten kam
  • open kam

  Met de gesloten kam zit het DE-scheermesje veilig verstopt achter de kam van de scheerkop. De open kam van de scheerkop heeft een getande zijkant. Het voordeel van de open kam is dat het de baardstoppels eerst recht kamt en rechttrekt, voordat het mesje ze afsnijdt.  Als je een zware baardgroei hebt is een open kam handiger scheren. Je moet wel voorzichtig zijn. Want een open kam is minder vergevingsgezind.

  Klassiek scheermes met open kam

  Scheerkop met gesloten kam

Reacties zijn gesloten.