• 03okt
  Categorie: Nat Scheren Reacties uitgeschakeld voor Scheren met een klassiek scheermes

  Wat is een klassiek scheermes?

  Wanneer we het hebben over een klassiek scheermes, dan bedoelen we het safety razor, ook wel een “krabbertje” genoemd. Het klassieke scheermes komt weer helemaal terug. En dat is ook niet zo gek. Het scheert prima, voorkomt dat de baardharen ingroeien, en is ook nog eens goedkoper dan de moderne scheermesjes. Het type mannen dat zich scheert met een klassiek scheermes, gaat voor een glad scheerresultaat. ‘Klassieke scheerders’ nemen de tijd voor het scheerproces en nemen geen genoegen met wegwerpmesjes. Klassieke scheermessen zijn verkrijgbaar met schroefsluiting of met vlindersluiting. De scheermessen met schroefsluiting bestaan uit drie delen: het handvat, het gedeelte waarin het scheermesje wordt bevestigd en het plaatje waarmee het mesje wordt afgedekt. Alles zit met een schroef aan elkaar vast. Door het kopstuk los te draaien, kun je het afdekplaatje loshalen en het mesje vervangen. Het klassieke scheermes met de vlindersluiting, ook wel het vlindermes genoemd, werkt met het zogeheten ‘Twist Open’ systeem net even anders. Door het handvat te draaien, opent de scheerkop, zoals een vlinder haar vleugels opent, en kan het mesje vervangen worden. Het vervangen van de mesjes gaat bij een vlindermes wat sneller dan bij een scheermes met schroefsluiting.

  Hoe scheer ik met een klassiek scheermes?
  Wanneer je gaat scheren met een klassiek scheermes, dan neem je de tijd voor het scheerritueel. Even snel die weekendbaard wegwerken voordat je naar je maandagochtendvergadering rent, is dus niet de bedoeling.

  Voorbereiden
  Je kunt je het beste ’s ochtends na het douchen scheren. Je huid is dan alvast lekker zacht en de poriën staan open. Je kunt ook je gezicht deppen met een warme, vochtige handdoek.
  Inzepen
  Zeep je gezicht in met scheerzeep. Deze breng je aan met een speciale scheerkwast. De scheerkwast zorgt ervoor dat de scheerzeep beter rond je baardharen verdeeld wordt. Bovendien krijgt je huid een heerlijke massage. Je kunt overigens ook scheerolie gebruiken.

  Scheren
  Vervolgens begin je met scheren. Scheer met rustige bewegingen met de haargroei mee en zet geen druk op het mes. Laat het scheermes het werk doen. Spoel regelmatig het scheermes af met warm water om zeepresten en haartjes te verwijderen. Voor een extra glad scheerresultaat, kun je, je huid nogmaals inzepen. Dit keer scheer je tegen de haargroei in. Het tegen de haargroei in scheren is niet voor iedereen geschikt: sommige mannen krijgen hierdoor snel last van ingegroeide haartjes. Maar het kan geen kwaad om te proberen of het bij jou wel goed werkt.

  Nabehandelen
  Wanneer je klaar bent, spoel je, je gezicht af met koud water. Dit laat de poriën van je huid weer samentrekken. Daarna breng je een after shave product aan. Er zijn vele soorten after shave gels, balsems, crèmes en lotions verkrijgbaar. Het is een kwestie van proberen om erachter te komen welk product het meest geschikt is voor jouw huid.

  Tot slot
  Het is handig om een speciale aluinstift of after shave repair bij de hand te houden, voor het geval je, je per ongeluk snijdt. Een scheerstick bevat aluin die ervoor zorgen dat de huid zich snel samentrekt, waardoor het bloeden sneller stopt.

  Bekende merken
  In een klassiek scheermes stop je de zogeheten Double Edge scheermesjes van Derby of Merkur. Ook Parker en Edwin Jagger zijn bekende namen als het op klassiek scheren aankomt. Er zijn vele modellen in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, variërend tussen de 15 en 40 euro. Een krabber is dusdanig ontworpen dat het je hele leven mee kan. Zie het dus maar als een investering! Met klassiek scheren ben je in elk geval goedkoper uit, dan wanneer je moderne scheermesjes gebruikt.

Reacties zijn gesloten.